Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο στοιχίζει, πόσο αξίζει, πόσο πουλιέται ένας καφές





Είναι να απορεί κανείς με τη διαμόρφωση των τιμών στην Ελλάδα. Από τις τιμές πραγματικού κόστους μέχρι την τιμή "προσφοράς και ζήτησης" τι γίνεται;




Αφορμή για τις σκέψεις αυτές έδωσε μια ανακοίνωση του «Δικτύου  Ελεύθερων Φαντάρων» και  ένας συγκριτικός πίνακας τιμών που παρέθεσαν, μεταξύ καφενείου της Βουλής και Κέντρων ψυχαγωγίας Μονάδων (ΚΨΜ) δηλαδή τα καφέ του στρατού στα οποία πίνουν καφέ  κ.α., οι φαντάροι.  



 


Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν, ο Βουλευτής με το γνωστό μισθό των 5.700 ευρώ το μήνα και ο φαντάρος με τον… άγνωστο μισθό των 8,7 ευρώ το μήνα, πληρώνουν τις παρακάτω τιμές όταν πηγαίνουν στο κυλικείο τους:



                                          ΚΨΜ                           ΚΥΛΙΚΕΙΟ

                                                                      ΒΟΥΛΗΣ

-Ελληνικός μονός          0,50 λεπτά              0,10 

-Ελληνικός διπλός         0,65 λεπτά              0,20

-Στιγμιαίος μονός           0,85 λεπτά              0,10

-νερό 500μ                     0,30 λεπτά              0,20

-νερό 1500μλ                 0,75 λεπτά              0,40

-ζαμπόν τυρί 165γρ        1,55                        1,20

-μηλόπιτα 100γρ            0,95 λεπτά              0,50





Φυσικά οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στα «ελεύθερα καφέ» δεν έχουν σχέση ούτε κατά διάνοια με αυτές τις τιμές, καθότι είναι… ελεύθερες και πολλαπλάσιες!


Είναι πρόβλημα το πώς σχηματίζονται οι «ελεύθερες» τιμές. Πόσο πληρώνουν ενοίκιο, πόσο φορολογία, πόσο δημοτικά τέλη, πόσο τα υλικά, πόσο τη μουσική (ΑΕΠΙ), πόσο μεροκάματα, πόσο ρεύμα κλπ, πόση απόσβεση,  πόσο «αέρα», πόσο κέρδος επιβίωσης των ιδιοκτητών…



Στην ουσία πόσο κοστίζει, πόσο αξίζει και πόσο τον πληρώνουμε, έχει αξία να μάθουμε για να καταλάβουμε και μια στάλα λειτουργίας του καπιταλισμού πάνω σε ένα προϊόν.



Αν μπορούσε κάποιος να κάνει μια μέση ανάλυση του κόστους λειτουργίας υπηρεσιών και παρασκευής, ίσως μπορούσε να βγάλει και πόσο περίπου θα έπρεπε να κυμαίνονται οι τιμές στα καφέ. Από κει και πάνω ξέρουμε όλοι τι είναι… είναι… «προσφορά και ζήτηση»(!) του νεοφιλελευθερισμού για να μη πω τι άλλο είναι ακριβώς.  



Πάντως χθες (28/9/2015) πλήρωσα δύο τσάγια… πολυτελείας στην Ηλιούπολη 6,5 ευρώ και προχθές δυο καφέδες (νες και διπλό ελληνικό) στο Θησείο κάπου 7,5 ευρώ! Λέτε η σύνταξη του ΤΕΒΕ μου να είναι πολλαπλάσια του μισθού του βουλευτή εξ ου και οι διαφορές τιμών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου