Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ


Καταιγίδα επιμέρους μέτρων από την κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια και όρια αποκατάστασης ορισμένων κραυγαλέων αδικιών. Ορισμένα πραγματικά αξίζουν να προσεχθούν γιατί ήταν στο κέντρο της πάλης του λαού και της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια. 

Δεν εύχομαι σε καμία περίπτωση την ακύρωση αυτών των επιμέρους μικρών μέτρων. Γιατί δεν είναι της κυβέρνησης είναι του λαού κατακτήσεις και απαιτήσεις. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μη κινητοποιούσε τις μάζες και τα μέλη του σε απεργίες και κινητοποιήσεις αλλά άλλες ταξικές δυνάμεις κατάφεραν να ωριμάσουν και να επιβάλουν τα αιτήματά τους στη συνείδηση της κοινωνίας. 

Αυτά τα μικρά σήμερα κέρδη, μέσα στη γενική χασούρα, δείχνουν ότι όταν ο λαός αγωνίζεται, μπορεί να κερδίσει κάτι, έστω με «λοξό τρόπο». Και αυτό μπορεί επιπλέον να του διδάξει ότι, αν συνεχίσει τον αγώνα, μπορεί να κερδίσει και άλλα μεγάλα και περισσότερα που αυτή η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει γιατί έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύεις της. 

Αυτό τον καιρό η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τους δανειστές μη και τη σταματήσουν πρόωρα! Οι οπαδοί μεθούν και πανηγυρίζουν. Ό λαός βλέπει, μετράει, ικανοποιείται και σκέφτεται το αύριο, όταν ο εχθρός θα αντεπιτεθεί και αναρωτιέται αν θα έχει απέναντι του και τη σημερινή κυβέρνηση, όπως τόσες άλλες φορές συνέβη με τις κυβερνήσεις που εξέλεξε με άλλο πρόγραμμα. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν μια κυβέρνηση ικανοποιεί, κάτω από τη λαϊκή πίεση και πάλη ορισμένα υπερώριμα αιτήματα, το κεφάλαιο λέει πάντα τη γνωστή παροιμία: «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά»! 

Αν δεν καταφέρει το κεφάλαιο να τα αποτρέψει στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να αποκαταστήσει την ταξική εξουσία του. 

Το έργο το είδαμε πολλές φορές να επαναλαμβάνεται και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επαναληφθεί και τώρα. Μετά από ένα πανηγυρικό διάστημα ευφορίας με το οποίο ο λαός θα πιστέψει ότι κέρδισε και η κυβέρνηση θα τον ενσωματώνει στην πολιτική της, το κεφάλαιο θα επανέλθει με τους γνωστούς εκβιασμούς κατά του λαού και την υπονόμευση της οικονομίας. 

Τότε, αν δεν έχεις σχέδιο και απόφαση σύγκρουσης μέχρι τέλους, είσαι από χέρι χαμένος. Και αύτη κυβέρνηση που υμνολογεί την ΕΕ και τους θεσμούς της δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε απόφαση σύγκρουσης και ρήξης. Οπότε το αποτέλεσμα είναι από τώρα προδιαγεγραμμένο. Τα προσωρινά κέρδη θα μετατραπούν σε απώλειες με άλλο όνομα και άλλο περιτύλιγμα. 

Η νέα επίθεση του κεφαλαίου θα γίνει μετά τους πανηγυρισμούς.

Ποιος θα κερδίσει; 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν, στις διακηρύξεις, κάθετα αντίθετη με τις πολιτικές της τρόικας, του Σαμαρά και της Μέρκελ. Δεν ήταν ποτέ αντίθετη με την ταξική εξουσία του κεφαλαίου, βλέπε θέσεις για ΕΕ, ΝΑΤΟ, καπιταλιστικό σύστημα, θεσμούς κλπ.. 

Μπορεί λοιπόν να μη τα βρει με την κα Μέρκελ αλλά μπορεί να τα βρει θαυμάσια σε άλλο επίπεδο με το κεφάλαιο. Έτσι είναι πάντα οι εναλλακτικοί διαχειριστές του κεφαλαίου. Αντιστέκονται, καινοτομούν και ανοίγουν νέους δρόμους διακυβέρνησης και διαχείρισης του κεφαλαίου με άλλο περιτύλιγμα. Και η μακροημέρευση του συστήματος συνεχίζεται μέχρι τελικής ανατροπής του από το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου