Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Περί κοινωνικών – συνεργατικών - δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης


Όταν ένα μέσο ενημέρωσης δεν ελέγχεται από την τάξη του και δεν έχει ταξικό προσανατολισμό η αντικειμενική πληροφόρηση πάει στο παζάρι για να ανταλλαχθεί με το κέρδος.




[Λέει στην ίδια ομιλία ο Α. Τσίπρας: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα το πλαίσιο που θα επιτρέψει σε συνεργατικά – δημοσιογραφικά εγχειρήματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εμπλακούν στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό θα δώσει νέα πνοή στο χώρο και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα για πραγματική πολυφωνική έγκυρη ενημέρωση μακριά από οικονομικές εξαρτήσεις και εξυπηρετήσεις συμφερόντων».

Και λέει λίγο παρακάτω ο Α. Τσίπρας: «Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ. Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυισμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ».



Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «δυισμό», δηλαδή για παράλληλη ύπαρξη μονοπωλιακών ομίλων - ιδιοκτητών ΜΜΕ και «συνεργατικών - δημοσιογραφικών εγχειρημάτων» που τάχα δε θα έχουν «οικονομικές εξαρτήσεις», για παράλληλη ύπαρξη «κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης».

Όμως τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, γιατί όταν κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, ακόμα και να υπάρξουν άλλες φωνές, αυτές δεν πρόκειται να είναι κυρίαρχες.

Η φωνή που κυριαρχεί είναι η φωνή της τάξης που σήμερα έχει την εξουσία. Μήπως σήμερα δεν υπάρχουν «συνεργατικά – δημοσιογραφικά εγχειρήματα», τόσο στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όσο και στα έντυπα και ιδιαίτερα στα διαδικτυακά ΜΜΕ; Τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι έχουν ανοίξει και από ένα σάιτ. Μήπως είδαμε πουθενά το απαύγασμα της αντικειμενικής ενημέρωσης; Μήπως είδαμε πουθενά κανένα από αυτά τα σάιτ να μην είναι πηγμένο στις διαφημίσεις διαφόρων επιχειρήσεων; Ή μήπως δεν έχουν αυτά τα σάιτ ή τα ραδιόφωνα ξεκάθαρη γραμμή, με βάση την οποία φιλτράρουν και προβάλλουν τις ειδήσεις, επιδρούν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης υπέρ ή κατά συγκεκριμένων πολιτικών; Μια ματιά στο διαδίκτυο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.]

Πέραν της κριτικής του 902 για το τι γίνεται στο διαδίκτυο.

Είναι κανένας που δεν ήξερε από δεκαετίες τώρα ότι στα έντυπα μέσα κυκλοφορούσαν εκατοντάδες έντυπα σωματείων, κλάδων, παρατάξεων, πολιτικών κινήσεων, κοινωνικών φορέων  κλπ εντελώς μη κερδοσκοπικά; Τι έγινε; Απλώς ήταν πάντα στο περιθώριο της ενημέρωσης αφού κυριαρχούσαν να μέσα του κεφαλαίου και του κράτους του.

Το να ανοίξει τώρα τηλεοπτικό κανάλι δημοσιογράφων ή  μικρομεσαίων ή εργαζομένων σε τι θα αλλάξει τα πράγματα; Όχι πως δεν έχει διαφορά από το να τα έχουν οι καπιταλιστές. Ποιος είπε όμως ότι αυτό είναι εγγύηση σωστής πληροφόρησης; Τι  θα ακούμε δηλαδή από το κανάλι τις ΓΣΕΕ ή της ΓΣΕΒΕΕ όπου κυριαρχούν οι κεντρικοπεπιτροπάριοι και μελλοντικοί βουλευτές – υπουργοί των αστικών κομμάτων; Γιατί μη νομίσετε ότι θα τα δώσουν σε άλλους.

Πέρα από αυτό όλα αυτά τα κανάλια ή θα είναι κρατικοδίαιτα και εξαρτώμενα από διαφημίσεις των κεφαλαιούχων ή δεν θα υπάρχουν. Δεν υπάρχουν κομμουνιστές παντού για να βγάζουν στο αέρα με το αίμα τους κανάλι, ραδιόφωνο και έντυπα. Όλοι οι ρεφορμιστές θα κινηθούν με βάση το κέρδος και έτσι θα διαμορφώσουν και το πρόγραμμά τους. Εδώ στα σχολεία έχουν επιβάλει να λειτουργούν με βάση τον προσανατολισμό στο κέρδος (χορηγοί με αντίστοιχες ανταποδόσεις) στα «κοινωνικά» κανάλια θα κολλήσουν;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. ΌΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΥΡΙΟ. ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΝΕΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου