Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος





Ευθεία προειδοποίηση των βενζινοπωλών στην κυβέρνηση, στον κ. Στουρνάρα, στα κόμματα και στους βουλευτές για επερχόμενους θανάτους!

 
Μπορεί πολλοί να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά – θύματα από το μαγκάλι στη Λάρισα, στις 28 Φλεβάρη. Όμως δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε.

Το περιστατικό έγινε γνωστό λόγω του τραγικού τρόπου του θανάτου νέων παιδιών – φοιτητών. Ήταν νέοι κα υγιείς και κάλυψαν την αδυναμία να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με ένα μαγκάλι. Δεν είναι γνωστό όμως πόσοι συνάνθρωποί μας με ευαίσθητη υγεία πέθαναν το χειμώνα από την ίδια αδυναμία.

Αυτή είναι στην ουσία η αιτία και την ευθύνη φέρουν εκείνοι που με περισσή αναλγησία και παρά τις προειδοποιήσεις αύξησαν τόσο την τιμή του πετρελαίου που την έκαναν απαγορευτική για εκατομμύρια ανθρώπους για τους οποίους φρόντισαν παράλληλα να τους κόψουν μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα. Ήταν απίστευτη η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Αρκεί να πούμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ο ΦΠΑ που συμπαρασύρει ως φόρος πάνω στο φόρο αυξήθηκαν από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 κατά 1.471!

Το Χρονικό

Από τη πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε η αύξηση του ΕΦΚ με το νόμο 3986/11  για το μεσοπρόθεσμο του 2011 η Ομοσπονδία και οι ενώσεις Βενζινοπωλών προειδοποίησαν ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και ζήτησαν από τον τότε υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να άρει το μέτρο.

Καμία  ανταπόκριση! 

 
Τη περίοδο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2012 οι οργανώσεις των βενζινοπωλών πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη και μία με τον υπουργό Οικονομικών κ Γιάννη Στουρνάρα. Εξέδωσαν δελτία τύπου κατά της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα καταθέσαν τις θέσεις τους στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσαν τους βουλευτές και τα κόμματα και ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς μόνο η κ. Παπαρρήγα τους δέχτηκε.  Με μαζική κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις της χώρας και με αποκλεισμό του  υπουργείου Οικονομικών στις 10 Οκτωβρίου, απαίτησαν τη κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα με κινητοποιήσεις πολιτών στη Φλώρινα  στην Καστοριά και άλλες πόλεις απαιτούσαν το ίδιο.

Καμία ανταπόκριση!

Τα γραπτά μένουν.

Ένα απόσπασμα υπομνήματος προς τον κ Στουρνάρα, τα κόμματα και τους βουλευτές από υπόμνημα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, στις 17/10/2012, αρκεί για να δούμε πόσο είχαν προβλεφθεί οι τραγικές εξελίξεις από το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης:

«Με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άρρωστοι, παιδιά και ηλικιωμένοι,  κινδυνεύουν από το ψύχος τις κρύες νύχτας του χειμώνα. Σχολεία, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί κ.α. κινδυνεύουν. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών είναι πάνω απ όλα και δεν μπορεί να συμψηφιστούν με κανένα υποτιθέμενο «δημοσιονομικό όφελος» , ούτε με κανένα πλασματικό «κοινωνικό συμφέρον», ούτε με την επίκληση της λεγόμενης «υπέρτατης ανάγκης» της χώρας. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε ένα ετοιμαζόμενο και προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα».

Η τελευταία φράση του αποσπάσματος τα λέει όλα. Επρόκειτο για «προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου