Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Φτώχεια πείνα και εξαθλίωση των… εφοπλιστών


Πάνω από 9 δισ. δολ. επένδυσαν σε αγορές second hand πλοίων και ναυπηγήσεις οι Έλληνες εφοπλιστές το 2012, έναντι 14 δισ. δολ. τον προηγούμενο χρόνο, καθώς γενικότερα η χρονιά χαρακτηρίσθηκε από πτώση των αξιών των πλοίων, λόγω της κρίσης αλλά και της μειωμένης ναυπηγικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι Έλληνες εφοπλιστές προχώρησαν σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των συνολικών παραγγελιών, ενώ απέκτησαν «από δεύτερο χέρι» πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας ίσης με το 32% περίπου της συνολικής χωρητικότητας που άλλαξε χέρια.

Παγκοσμίως το 2012 δόθηκαν παραγγελίες για 1.423 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 60,7 εκατ. dwt, έναντι 1.782 πλοίων μεταφορικής ικανότητας 100,2 εκατ. dwt το 2011.

Επίσης στον τομέα των αγοραπωλησιών άλλαξαν χέρια 1.228 πλοία μεταφορικής ικανότητας 57,2 εκατ. dwt έναντι 1.116 πλοίων (54,9 εκατ. dwt) το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, ο ελληνικός εφοπλισμός τη χρονιά που πέρασε προχώρησε στην παραγγελία 116 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 8,80 εκατ. dwt και αξίας άνω των 5,12 δισ. δολ. χωρίς να υπολογίζονται οι παραγγελίες 34 πλοίων η τιμή των οποίων δεν έγινε γνωστή. Το 2011 οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν προχωρήσει σε παραγγελίες 185 πλοίων, επενδύοντας 9,35 δισ. δολ. χωρίς να υπολογίζεται η αξία 76 πλοίων για τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκε η αξία τους.

Πηγή: voria.gr

Σχόλιο.

Τι να πει κανείς; φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση των λαών είναι η πηγή των κερδών των εφοπλιστών. Δεν πέφτουν από τον ουρανό λεφτά. Κάποιοι τα χάνουν (τους τα αρπάζουν) για να τα κερδίζουν αυτοί. Κατά τα άλλα σύσσωμος ο εφοπλιστικός κόσμος ψηφίζει τα μνημόνια, απαιτεί να μη σπαταλάει ο λαός τα λεφτά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολεία και υπερψηφίζει τη φορολόγηση του λαού και την απαλλαγή των κερδών του. Αυτό θα πει να είσαι άρχουσα εκμεταλλευτική τάξη.

2 σχόλια:

  1. Η κρίση τους επηρέασε... Σε λίγο θα αρχίσουν απεργίες οι αφοπλιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε.Στυλιανίδης: «Στόχος μας Eίναι Nα Δημιουργήσουμε TON .... Δήμιο του Mέλλοντος ΣAΣ» !! ETΣI ! MΠPABO ΣAΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή