Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


Ιούλιος 1974.


Κρατούμενοι, στελέχη της παράνομης ΚΝΕ, συλληφθέντες τον Φεβρουάριο του 1974, υπόδικοι με τον αλήστου μνήμης Ν. 509/47, στις στρατιωτικές Φυλακές Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, τις μέρες που έπεφτε η χούντα. Μεταφορά από το Γεντί  - Κουλέ αφού προηγήθηκαν φρικτά βασανιστήρια επί 33 ημέρες στα υπόγεια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Από αριστερά, πάνω:
Ιωαννίδης Δημήτριος, Γαζιάνος Χρήστος, Βασιλείου Στέργιος, Νάσκος Ρούλης, Βασιλειάδης Γιάννης, Οικονόμου Πέτρος, Ακριτίδης Παναγιώτης, Υψηλάντης Κούλης,
Από αριστερά, κάτω:
Τερζής Περικλής, Κοκοζίδης Γρηγόρης, Γκαγκανιάρας Αλέκος, Καπλάνης Νίκος, Μπετσιμέας Γεράσιμος, Δεμουρτζίδης Βασίλειος.


Διδάγματα

Λίγο μετά έγινε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο, έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η χούντα κήρυξε γενική επιστράτευση. Ζητήσαμε να στρατευθούμε αμέσως (και για Κύπρο ακόμη). Η απάντηση του  ΓΕΣ (και του Δικτάτορα Ιωαννίδη) ήταν πρώτα να αποκηρύξουμε «μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού» τα ιδανικά μας, «τον κομμουνισμόν και τας παραφυάδας αυτού»(*) και μετά θα… εξέταζαν το αίτημα! Αυτοί, οι δήθεν πατριώτες, έβαλαν τον φασισμό τους πάνω από την πατρίδα, όπως κάνει και η αστική τάξη. Απαντήσαμε ότι «Ιδανικά και πατρίδα πάνε μαζί και κανένας προσκυνημένος δεν μπορεί ποτέ να υπερασπίσει καμιά πατρίδα. Είμαστε περήφανοι για τα ιδανικά μας και αν χρειαστεί θα υπερασπίσουμε την πατρίδα με όποιον τρόπο μπορούμε, όπως έκαναν και οι δάσκαλοί μας κομμουνιστές, ήρωες της Εθνικής Αντίστασης».

 

Αποφυλάκιση στις 26/7/1974, τρεις μέρες μετά την πτώση της Χούντας.

 Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στις φυλακές Καλοχωρίου, τις ώρες της πτώσης της χούντας, όταν το κράτος της διαλύονταν.

Κάποιοι σύντροφοι ήδη "έφυγαν" σεμνά, ταπεινά, σιωπηρά, χωρίς ποτέ να εξαργυρώσουν τους αγώνες τους!

 

(*)Να θυμίσουμε ότι την ίδια απάντηση με τη χούντα είχε δώσει στους κομμουνιστές  πολιτικούς κρατούμενους και η μεταξική δικτατορία όταν έγινε η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 1940! Αντί απελευθέρωσης και στράτευσης παρέδωσε τους κρατούμενους στους Ναζί για να τους εκτελέσουν. Όπως και έκαναν! Οι εκτελεσμένοι της Καισαριανής, του Κούνροβου κ.α. μας το θυμίζουν. Για το μεταξικό φασιστικό καθεστώς, οι κομμουνιστές ήταν πιο επικίνδυνοι από τους ομοϊδεάτες του, φασίστες κατακτητές!  Μόνο όσοι δραπέτευσαν και εντάχθηκαν στον πόλεμο κατά των φασιστών και στην Εθνική Αντίσταση γλύτωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου