Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Σύνταξη στα 82 ή στα… 345;



Το 2012 δεν θα ληφθούν νέα μέτρα! Αυτό μας τονίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε κάθε περίπτωση.

Ομοίως, στις συντάξεις δεν θα γίνουν νέες μειώσεις. Απλά θα γίνουν… περικοπές! Οι περικοπές έχουν και… ηθικό υπόβαθρο. Είναι για να… σωθούν τα ταμεία από τα ελλείμματα τα οποία εφέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 4,5 δισ. ευρώ. Όταν λέμε έλλειμμα εννοούμε αυτά που έκλεψαν από τα ταμεία τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτά που το κράτος αντί να δίνει στα ταμεία τα δίνει στους τοκογλύφους - δανειστές.


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης περιέγραψε στις 6/12/2011 στη Βουλή, με μελανά χρώματα την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την προοπτική βιωσιμότητάς του. Γιατί το περιέγραψε έτσι; Μα για να δικαιολογήσει τις περικοπές! Είπε ακόμη ότι το 37% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του. Φυσικά δεν ξέρει γιατί αδυνατεί!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα στελέχη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που υπηρετούν τους σκοπούς της τρόικας, «δεν αποκλείουν» (είναι σίγουρο εννοούν) να υπάρξει νέος ασφαλιστικός νόμος το επόμενο έτος, εκτός από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 15% μεσοσταθμικά που πρόκειται να ισχύσουν από 1/1/2012.


Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να έρθει νέο Ασφαλιστικό το 2012! Τι να περιμένει κανείς από τον εργατολογο του Παναγόπουλου κύριο Σάββα; Ό,τι και από τον εργατολόγο του Παπανδρέου κύριο Κουκιάδη που διέγνωσε την αναγκαιότητα της καρατόμησης των μισθών για να… σωθούν οι μισθοί!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21% (1.050.000 άνεργοι), περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. ευρώ.


Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και την εντολή της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, εκτιμά ο κ. Ρομπόλης.


Οι ανατροπές θα γίνουν αυτόματα: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060», σημειώνει.


ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 82 ή στα… 345;


«Με τη μείωση των συντάξεων μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες, θα υπάρχει όμως αρνητική αναλογικότητα μεταξύ των εισφορών και των παροχών», υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης, τονίζοντας παράλληλα ότι η λύση της κάλυψης των ελλειμμάτων από την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν μπορεί να αποδώσει: «Για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη»! «Δεν μπορεί να αποδώσει αλλά λέει τι πρέπει να γίνει πίσω από την άρνηση και οι φωστήρες της κυβέρνησης έπιασαν το νόημα. Θα ετοιμάσουν και το ανάλογο νομοσχέδιο!


Φυσικά οι «εργατολόγοι» της… εργατικής τάξης όπως ο κύριος Σάββας αντιστέκονται κυριολεκτικά στα σχέδια της εργοδοσίας και του κεφαλαίου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη με ασφάλιση μέχρι 320 χρόνια! Όχι δεν είναι αστείο. Με βάση τους υπολογισμούς, αφού σήμερα με 40 χρόνια ασφάλισης θα πάρει κάποιος το 50% της σύνταξης που έπαιρνε «κάποτε», θα ισχύσουν οι εξής υπολογισμοί για την πλήρη σύνταξη και έτος συνταξιοδότησης με την υπόθεση ότι κάποιος αρχίζει την ασφάλιση στα 25:


Εργαζόμενοι:

1) 40 χρόνια με πλήρες οκτάωρο και πλήρη μήνα εργασίας για σύνταξη 50% και σύνταξη στα 65.


2) 40+40=80 χρόνια με πλήρες οκτάωρο και πλήρη μήνα εργασίας για πλήρη σύνταξη 100% και σύνταξη στα 105.


3) 40+40+80=160 χρόνια με 4ωρη απασχόληση και πλήρη μήνα εργασίας για πλήρη σύνταξη 100% και σύνταξη στα 185.


4) 40+40+80+160=320 χρόνια με 4ωρη απασχόληση και μισό μήνα εργασίας για πλήρη σύνταξη 100% και σύνταξη στα 345!!!!


Μικρομεσαίοι - ΟΑΕΕ:


1) Ασφάλιση 40 χρόνια για το 50% της πλήρους σύνταξης και σύνταξη στα 65.


2) Ασφάλιση 40+40=80 χρόνια για το 100% της (πλήρους) σύνταξης, και σύνταξη στα 105!


Είναι εκπληκτικό.!Κάποιοι θα πάρουν πλουσιοπάροχη σύνταξη στα… 345 τους χρόνια. Επειδή βέβαια η εξόφληση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους (που σταδιακά το κάνουν δημόσιο) χωρίς, στο μεταξύ, να δανειστούμε ούτε ευρώ, θα διαρκέσει μόνο περί τα… 200-300 χρόνια, είναι φανερό ότι τότε δεν θα γίνει άλλη μείωση της σύνταξης, όπως ακριβώς μας βεβαιώνουν και τώρα για το 2012!


Παρά ταύτα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της τρόικας έπεσε βαρύς διχασμός και ξέσπασε τρομερή διαμάχη: να αποδεχτούν σύνταξη στα 82 όπως εκτιμά ο κ. Σάββας ή μέχρι και τα… 345 όπως βγάζουν οι αριθμοί;


Στο μεταξύ τα μέσα παρα-ενημέρωσης κάνουν αναλύσεις με ειδικούς και επαΐοντες για να αποδείξουν ότι φταίνε οι… εργαζόμενοι για τα ελλείμματα και την κατάντια του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτοί φταίνε που ανέτρεψαν τις σωτήριες καρατομήσεις των συντάξεων από το 2001 με τη «μεταρρύθμιση Γιαννίτση»! Οι «αναλυτές» κάνουν ασκήσεις ταυτολογίας στο δίπτυχο: «Τα ταμεία θα σωθούν αν κοπούν οι συντάξεις - αν κοπούν οι συντάξεις θα σωθούν τα ταμεία»! Μιλάμε για μεγάλη σοφία!


Να κλαίει κανείς ή να γελά; Μάλλον να τους πάρει αμπάριζα…

27/6/10
"Απίστευτο. Θεμελιώνουν πρόωρη συνταξιοδότηση κατά 21 χρόνια!"
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/06/21.html 


1/6/10
"Ο Λοβέρδος, η Τρόικα, ο μπούσουλας… (2)"
http://aristeripolitiki.blogspot.com/2010/06/2.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου