Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Θα αρθεί και το απόρρητο της θυρίδας;

.
Φίλος που μέτρησε πόσα «απόρρητα», κεκτημένα και διασφαλισμένα της αστικής κοινωνίας έχουν κατατριφθεί σε χρόνο ρεκόρ, στο όνομα της αποπληρωμής των δανειστών και της διάσωσης των προνομίων της κυρίαρχης τάξης, μου είπε τα εξής:


-Πάρε ό,τι έχεις στη θυρίδα. Μετά από τη κατάρρευση κάθε κεκτημένου των εργαζομένων και του λαού αρχίζει η κατάρρευση και των προνομίων της κατώτερης αστικής τάξης και των παρατρεχάμενων της.


Μιας και δεν ανήκω σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες ούτε έχω τίποτα να κρύψω, δεν έδωσα βάση.


Αυτός όμως συνέχισε την επιχειρηματολογία.


-Ενόψει της πτώχευσης δεν θα ρωτήσουν αν είναι νόμιμα αυτά που έχεις εκεί αλλά ό,τι έχεις θα το… "κουρέψουν" όσο θέλουν, δηλαδή περίπου θα το κατάσχουν! Υπεράνω όλων η σωτηρία της πατρίδος δεν είπαν; Ε, αυτό θα κάνουν!
-Για συνέχισε του λέω.
-Να, με πρόσχημα τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού θα νομοθετήσουν τη κατάργηση του ιδιωτικού απόρρητου των θυρίδων των τραπεζών και θα αρχίσουν να τις ανοίγουν όλες. Όλες ουδεμιάς εξαιρουμένης. Γιατί πού ξέρουν αυτοί ποιος έχει τι σε κάθε θυρίδα και αν εσύ ο θεόπτωχος δεν κρύβεις μια κλεμμένη και μιζαδόρικη περιουσία μέσα σε αυτή;


Άρχισε να με προβληματίζει. Όχι γιατί είμαι κλέφτης ή μιζαδόρος αλλά για το αν η ιδέα αυτή είναι καλή ή κακή. Γιατί, για ποιόν λόγο ένας έντιμος πολίτης που έφαγε κατάμουτρα τα χρέη των δανείων, της μίζας και της διαφθοράς να έχει αντίρρηση; Γιατί κάποιοι που κρύβουν αμύθητα πλούτη παρανόμως αποκτηθέντα να έχουν άσυλο; Από την άλλη σκέφτηκα ότι κάποιος που έχει το κάτι τις έστω από παλιά και νόμιμα, μπορεί να του τα πάρουν έτσι χωρίς αιτία, λόγω πτώχευσης.


-Και τι θα κάνουν; Ρώτησα

-Θα βλέπουν, θα καταμετρούν, θα λογαριάζουν και μετά θα καλούν τον καθένα να πει χαρτί και καλαμάρι το «πόθεν έσχες» του περιεχομένου. Όσα δεν τα δικαιολογούν θα τα κατάσχουν. Τα χρήματα θα τα "κουρέψουν" ως 50%. Τα υπόλοιπα τιμαλφή αξίας θα τα «δανειστούν» για να τα ρευστοποιήσουν, δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα ελληνο-ομόλογο που θα μπορεί να εξοφληθεί σε 30 χρόνια και ως τότε έχει ο θεός!
 

-Είναι δυνατόν; Και καλά για τους αθώους που θα τη πληρώσουν αλλά θα θυσιάσει η αστική τάξη τους υπηρέτες και τα λαμόγια της; Θα φτάσει και στον εαυτό της;
-Καλά, σου φαίνεται για κουτή; Ξέχασες ποιοι πλήρωσαν τελικά για τους μεγαλοφορφυγάδες , τους υψηλομισθους, τους υψηλοσυνταξιούχους και τα "ρετηρέ" των μισθών; Και για τα γκόλντεν μπόις ξέχασες πόσα δόθηκαν στις τράπεζες και ποιός τα πληρώνει;


Έμεινα με την απορία. Να υπερασπίσω το απόρρητο των τραπεζικών θυρίδων ή όχι;


Η πείρα λέει ότι κάθε φορά που δεν υπεράσπισα ένα δικαίωμα με την επλίδα οτι θα τιμωρηθούν οι καταχραστές της εξουσίας και τα λαμόγια, αυτό καταργήθηκε για τους άτυχους αθώους.


Συμπέρασμα. Μην ελπίζει να τη γλυτώσεις επειδή η αστική τάξη έχει προνόμια για τα λαμόγια της. Μια απόφαση εξαρτάται από το ποιός τη θεσπίζει και ποιος την εκτελεί.

Τελικά έμεινα και με μια άλλη απορία: Θα αρθεί το απόρρητο της θυρίδας ή οχι;

Μάντης δεν είμαι....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου