Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

«Ας μην αποπροσανατολιζόμαστε με δευτερεύοντα θέματα»


.
Άκουσα με κατάπληξη τον υποψήφιο δήμαρχο του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό, να λέει σε τηλεοπτικό σταθμό τα εξής περίεργα απαντώντας  σε σχετικές ερωτήσεις:
-Πήγα περιοδεία στον Αγ. Παντελεήμονα πριν 15 ημέρες και δεν συνέβη τίποτα τρομερό.
-Ναι, επιχείρησαν και εμάς να μας πιέσουν αλλά οι πιέσεις δεν πέρασαν, μιλήσαμε με κατοίκους μαγαζάτορες…
-Εμείς δεν προβάλουμε τέτοια θέματα που είναι δευτερεύοντα γιατί αποπροσανατολίζουν το λαό από τα κύρια θέματα που είναι η μάχη κατά του Μνημονίου και των πολιτικών της ολιγαρχίας (δυο φορές το είπε!).

Είναι δευτερεύον θέμα  η εγκαθίδρυση κρυπτοφασιστικής εξουσίας σε μια περιοχή της Αθήνας ή κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε κρύβοντας το πρόβλημα;
Αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη αν προβληθεί το θέμα;
Είναι ξεκομμένο το θέμα αυτό απο τις πολιτικές κατοχής και υποδούλωσης που επιβάλλει η ολιγαρχία δια μέσου του μνημονίου, της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ;
Μήπως μας διαφεύγει πραγματικά το κύριο από το δευτερεύον όταν αδυνατούμε να συνδέσουμε την εξουσία και τη παραεξουσία της άρχουσας τάξης; Εκτός αν ισχυριστούμε ότι οι ομάδες αυτές δρουν αυτόβουλα και περιθωριακά φορώντας τα μυωπικά γυαλιά μας.

Κάποιος φίλος είπε ότι η περιοδεία την οποία αναφέρει ο Σοφιανός έληξε με κακήν κακώς κάτω από τη πίεση των φασιστοομάδων και αν παρέμεινε λίγο ακόμη θα γινόταν ό,τι και με τον Αλαβάνο. Ο ίδιος φίλος είπε ότι σε κάθε εκλογές στη πλατεία στήνεται προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ. Φέτος δεν φάνηκε (ακόμη). Ανήκει μήπως και αυτή η απουσία στην εκτίμηση του «δευτερεύοντος θέματος» του Αγ .Παντελεήμονα;

Αν ένας αριστερός φορέας, ο μόνος που έχει τη πείρα, την ικανότητα, και τη γνώση να οργανώσει σε βάθος την αντίσταση του λαού της περιοχής ενάντια στις νεοφασιστικές εξουσίες, υποτιμά τον κίνδυνο και παραδίδει τη περιοχή, τι να περιμένουμε; Μήπως να έρθουν οι κουκουλοφόροι των αναρχικών «να τα σπάσουν» κάνοντας δήθεν αντιφασιστικό αγώνα και στην ουσία όταν φεύγουν να νομιμοποιούν στα μάτια των κατοίκων τη μόνη εξουσία που παραμένει αφού ακόμη και το κράτος έχει αποσυρθεί;
 


Κακά τα ψέματα, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ακτιβίστικες ενέργειες οι οποίες είναι για τα κανάλια αλλά στο τέλος επιδεινώνουν τη κατάσταση και αφήνουν ελεύθερο έδαφος στη κρυπτοφασιστική εξουσία. Εδώ θέλει οργάνωση των κατοίκων σε βάθος με δίκτυο πολιτικών, νεολαιίστικων, πολιτιστικών, τοπικών και  κοινωνικών οργανώσεων που σταδιακά θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και θα επιβάλουν τη δημοκρατία στο χώρο. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος. Δε γίνεται 100.000 άνθρωποι να αφήνονται βορά στα χέρια κρυπτοφασιστικών εξουσιών. Σε λίγο θα απλωθούν σε όλη τη χώρα και θα τρίβουμε μάτια μας.


Για την υποτίμηση του κινδύνου θα θυμίσω ότι παρόμοιες πολιτικές βγήκαν πολύ ξινές στο κομμουνιστικό κίνημα. Τα ίδια συνέβαιναν το 1930-34 όταν ο φασισμός ανέρχονταν και ο κύριος εχθρός ήταν δυστυχώς οι αριστερές οργανώσεις που διαφωνούσαν. Το ίδιο γινόταν λίγο πριν τη δικτατορία όταν διαβάζαμε στην «Αυγή» τη σειρά των άρθρων «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία»(!!!) που μας κοίμιζαν. Ας μην επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, πρωτεύων και άμεσα συνδεδεμένος με την εξουσία της ολιγαρχίας, τα σχέδιά της και τη  φασιστικοποίηση της πολιτικής ζωής με κοινοβουλευτικό και όχι μανδύα.


Για όσους θέλουν να μας κοιμίσουν, εξαιρετικά αφιερωμένο το παρακάτω ποίημα και τραγούδι που έγραψε ο Φ. Λάδης όταν ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, τότε που ήξεραν πραγματικά να ξεχωρίζουν το κύριο από το δευτερεύον,  και είναι σαν να το έγραψε για μας σήμερα:


Φασισμός


Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του, το ξέρω
καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
και χάνονται βαθιά στα περασμένα
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
μα όχι και το μίσος του για μένα

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι
Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
και την περίσσια νιότη μας την ξέρει

Μα πάλι θε ν' απλώσει σα χολέρα
πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου

Και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου