Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Το χρέος και το Χρέος μας

.
Σχεδόν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη κρίση, το χρέος και το Μνημόνιο έχουν γραφτεί. Κανένας δεν δικαιούται σήμερα να λέει ότι είναι απληροφόρητος. Πολύ περισσότερο βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τα γνωρίζει όλα αυτά από τη καθημερινή πρακτική και τις συνέπειες.

Αν οι αριθμοί της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των δανειστών «είναι σε καλό δρόμο» τα οικονομικά των εργαζομένων, των συνταξιούχων των αγροτών και των μικρομεσαίων είναι προ του γκρεμού. Με τέτοιες συνθήκες είναι φυσικό η χώρα να είναι κομμένη στα δυο, από τη μια η ολιγαρχία του πλούτου που αφορά ελάχιστο μέρος του πληθυσμού και από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Όταν πριν λίγα χρόνια κάποιοι βολεμένοι ή προσκυνημένοι χλεύαζαν το ερώτημα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» σήμερα ένοιωσαν καλά το κόστος αυτού του χλευασμού. Η άρχουσα τάξη θυσιάζει ακόμη και τους γλύφτες της στο βωμό της προστασίας των κερδών της.

Σήμερα όμως αυτό που προέχει δεν είναι καμιά εκκαθάριση εσωτερικών λογαριασμών. Σήμερα το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Κανένας δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το ερώτημα. Έστω και αν ο καθένας απαντήσει με τον δικό του τρόπο.


Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών κινήσεων για την αποτίναξη του χρέους, του μνημονίου και της πολιτικής που επιβάλουν οι δανειστές -τοκογλύφοι. Από τα μεγάλα κόμματα της Αριστεράς μέχρι μικρές κινήσεις στις γειτονιές από ανθρώπους που μέχρι χθες δεν κινούνταν. Τα μέσα ενημέρωσης φυσικά πνίγουν όλες αυτές τις κινήσεις. Παρουσιάζουν μια εικόνα ακινησίας στη χώρα και όταν αδυνατούν να κρύψουν το πρόβλημα συκοφαντούν με κυβερνητική εντολή κάθε διαμαρτυρόμενη ομάδα.

Ωστόσο συνεχώς κάτι κινείται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ο Σεπτέμβρης που πολλοί περίμεναν εξέγερση χωρίς οργάνωση από τα κάτω, έδωσε τη θέση του στους επόμενους μήνες που προμηνύουν οργάνωση σε βάθος για τη μετατροπή της αγανάκτησης σε μαχητική κίνηση των μαζών. Έρχονται διαφορετικές ημέρες με διαφορετικούς τρόπους δράσης προσαρμοσμένους στις σημερινές συνθήκες. Όλοι έχουν καταλάβει ότι με παλιά μέσα η σημερινή εξουσία των πολυεθνικών δεν πολεμάται. Έτσι προμηνύεται μια μακρά πορεία ανάδειξης νέων αγώνων, νέας γενιάς αγωνιστών και νέων πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τους παραδοσιακούς σχηματισμούς.


Μέσα στα πλαίσια της αναζήτησης απάντησης στο «ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;» είναι και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Δεν πρόκειται για νέο κόμμα. Πρόκειται για μια πρόταση που αναζητά την ελάχιστη συμφωνία για τη σωτηρία της χώρας από τη κρίση με κεντρικό σημείο την άρνηση του χρέους και τη λήψη των ελάχιστων αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για να ανακτήσει η χώρα την χαμένη οικονομία της και να αποτινάξει τους όρους του ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και των διεθνών τοκογλύφων που τους επιβάλλουν σε αγαστή συνεργασία με τη ντόπια ολιγαρχία και τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδεολογική συγγένεια για να ενταχθεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Καίγεται το σπίτι του, καίγεται και το σπίτι του γείτονα όλοι θα καούμε, δεν είναι καιρός να ψάχνουμε τις διαφορές μας αλλά αυτό που θα μας σώσει από τη κόλαση της νεοφιλελεύθερης υποδούλωσης.

Αντί άλλων σχολίων λοιπόν ας δώσουμε το παρών στο κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ και κατόπιν ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Είναι το δικό μας Χρέος στο χρέος που φόρτωσε στη χώρα η διεθνής τοκογλυφία του κεφαλαίου


Πρόσκληση

Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. στον Κινηματογράφο Ααβόρα, Ιπποκράτους 180.

Εμείς που υπογράφουμε το κάλεσμα «Για τη συγκρότηση μετώπου για τη σωτηρία του λαού και την αναγέννηση της χώρας» καλούμε σε σύσκεψη για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας πολιτών με στόχο τον συντονισμό της πάλης και των δραστηριοτήτων κατά τόπους και χώρους.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ζυμώσει πλατιά και να αναδείξει τα βασικά αιτήματα πάνω στα οποία μπορεί να συγκροτηθεί ένα αυθεντικό μέτωπο του λαού:

• Την ανατροπή του καθεστώτος κατοχής της χώρας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

• Την μη αναγνώριση και την άρνηση της πληρωμής του χρέους εδώ και τώρα,

• Την έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος,

• Την εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών με στόχο τον έλεγχο της οικονομίας και της κίνησης των κεφαλαίων,

• Την ανάδειξη του κράτους σε βασικό μοχλό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης,

• Την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα στηρίζεται στις ανάγκες και στο εισόδημα των εργαζομένων και στην πρωτοβουλία των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου,

• Την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί.

Η διάσωση της χώρας και του λαού απαιτεί την κατάκτηση της δημοκρατίας μέσα από την αυθεντική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.


Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες:


Αστερίου Δημήτρης 6974001626 asteriou@otenet.gr

Βερναδάκης Αλέκος 6977206251 komman@otenet.gr

Καζάκης Δημήτρης 6974324459 tkape@tee.gr

Μαρκέτος Σπύρος 2310203192 spyrosmarchetos@gmail.com

Παπαδέδε Φλώρα 6937355275 flopap@otenet.gr

Σούμπλης Θανάσης 6944360136 nasoublis@yahoo.com




Έτσι απλά μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη Πρωτοβουλία. Οι καιροί το ζητούν, εμείς το θέλουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου