Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πως οι φόροι είναι κοινωνική αλληλεγγύη!

.
Η φορολογία είναι η 1η ανακατανομή του εισοδήματος μετά τη 1η κατανομή ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, με σκοπό να πάρει το κράτος εισοδήματα από τους έχοντες και να δώσει στους μη έχοντες και παράλληλα να καλύψει το κόστος λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας. Είναι στη πράξη μια διαδικασία αλληλεγγύης των πολιτών μέσω της πολιτικής του κράτους. Αυτά στη άδολη αστική θεωρία…


Το παραπάνω μάθημα κοινωνικής φορολογίας το διδάχθηκε πρόσφατα ο ΓΑΠ και αμέσως έπιασε δουλειά!
Εξάγγειλε τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ που σημαίνει αύξηση στα τιμολόγια των πτωχών νοικοκυριών κατά 50% και μείωση των υψηλών καταναλώσεων ως 16%, σχεδίασε το μπόνους αλληλεγγύης προς τους φτωχούς με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 85%, έγραψε στο Μνημόνιο το σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ κατά 12% στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τελικά πέρασε σε πλέρια αντεπίθεση κατά του κεφαλαίου.


Στα πλαίσια της μετονομασίας της φορολογίας σε κοινωνική αλληλεγγύη (τα βαφτίσια έγιναν στις 2/9/10) σχεδιάζει επί τέλους να φορολογήσει το κεφάλαιο! Σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στα μη διανεμόμενα κέρδη των ΑΕ 20% καθώς και στα διανεμόμενα μερίσματα επίσης 20%! Το ζητάει ακόμη και το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο ο λαός. Το ζητάνε και οι άνεργοι για να έρθει το ξένο κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις να τους δώσει 540 ευρώ μισθό, να πλουτίσουν αυτοί να πλουτίσει η χώρα, να ξεπεράσουμε τη κρίση πλουταίνοντας όλοι και να γίνουμε όλοι μια ευτυχισμένη αλληλέγγυα οικογένεια κατά το οικογενειακό πρότυπο του ΓΑΠ.


Μα την… αλήθεια! 3 του Σεπτέμβρη σήμερα, να μην εφαρμόσουμε τον πλέριο σοσιαλισμό!


Διαβάζω από το σημερινό (3/9) τύπο: Μείωση φόρων στις εταιρείες (ΑΕ. ΕΠΕ κλπ), ταχύτερη η εφαρμογή του (μειωμένου) συντελεστή 20%, το υπουργείο οικονομικών εξετάζει τη μείωση της φορολογίας των διανεμομένων κερδών στο 20%...


Σημειώνω ότι ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη είναι σήμερα 24% (από 40% που ήταν πριν κάποια χρόνια) και των διανεμομένων 40%. Ο ΓΑΠ σκέφτεται μέσω της μετατροπής των φόρων σε κοινωνική αλληλεγγύη να μειώσει άμεσα αυτή τη φορολογία στο 20% και το έλλειμμα των φόρων που θα προκύψει να το καταβάλει για λογαριασμό των ΑΕ η κοινωνία στα πλαίσια αυτής της αλληλεγγύης!


Είναι ή δεν είναι η φορολογία κοινωνική αλληλεγγύη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου