Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

.

Αυτό που τόσο ξόρκιζε η κυβέρνηση και διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ήδη το κάνει στο εσωτερικό.


Σήμερα είχαμε στάση πληρωμών στην ΕΘΕΛ αλλά και σε σειρά άλλων οργανισμών που πληρώνονται από το δημόσιο. Πριν λίγες μέρες είχαμε επαναδιαπραγμάτευση του εσωτερικού χρέους έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών, με εκβιαστικό τρόπο, όπως κάθε παρόμοια περίπτωση.


Η στάση και η επαναδιαπραγμάτευση είναι ήδη πράξη. Τα διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα έλαβαν το μήνυμα και προεξοφλούν τις εξελίξεις με αύξηση των ασφαλίστρων του χρέους. Αύριο θα δούμε και άλλες παρενέργειες.


Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι τη στάση τη κάνει μια κυβέρνηση που προτάσσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Έτσι φορτώνει τα χρέη στο μέλλον αντί να κάνει άρνηση χρεών. Η χώρα αντί να κερδίσει βουλιάζει στη κρίση ξεπουλώντας το μέλλον της.


Είναι φανερό λοιπόν ότι όταν ένα μέτρο δεν συνοδεύεται από ανάλογη πολιτική στο σύνολο της οικονομίας απλά αναπαράγει το αδιέξοδο. Στάση και επαναδιαπραγμάτευση με αστική φιλομονοπωλιακή κυβέρνηση είναι το αντίθετο από αυτό που συμφέρει στο λαό. Το ίδιο μέτρο παράγει τα αντίθετα αποτελέσματα, ανάλογα σε ποιόν ανήκει η εξουσία.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή