Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Πως νέα ΕΓΣΣΕ κατάργησε το 13ο και 14ο μισθό που… διέσωσε!

.
Γιατί πανηγύριζαν τα κανάλια, ο ΓΑΠ και ο ΣΕΒ και οι λοιποί «κοινωνικοί εταίροι» όταν με τη νέα ΕΓΣΣΕ «διασώθηκαν» ο 13ος και ο 14ος μισθός; Τόση χαρά είναι αδύνατο να τους φέρνει μια «εργατική επιτυχία», όπως την ονόμασε ο εργατοπατέρας Παναγόπουλος.

Το μυστικό ήταν ότι στη πράξη καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός που… «διασώθηκαν»! Ήταν άλλο ένα σάλτο διαστροφής της λογικής από το ΠΑΣΟΚ που διδάχθηκε καλά από την εποχή των βάσεων που «έφευγαν μένοντας»! Μιμήθηκαν και τον Μητσοτάκη όταν είπε εκείνο το απίθανο ότι οι μηδενικές αυξήσεις ισούνται με αύξηση του μισθού 14% και έμεινε την ιστορία γνωστό ως «0+0=14%»!!! Όπως τότε έτσι και τώρα το δούλεμα και η διαστροφή των νοημάτων πήγε σύννεφο. Μόνο που τώρα άλλαξαν οι εποχές και γρήγορα θα ανακαλύψουν όλοι ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τη πρώτη μέρα χαίρονται.

Η ΕΓΣΣΕ δεν τήρησε απλώς το Μνημόνιο για «πάγωμα» μισθών και κατάργηση του 13ου και ο 14ου αλλά με πρωτοβουλία  ΓΑΠ, Λοβέρδου και  εργατοπατέρων, οι μισθοί μειώνονται και ο 13ος και ο 14ος μισθός στη πράξη καταργούνται!

Ας δούμε τους λογαριασμούς.

Με βάση την ΕΓΣΣΕ, για τα έτη 2010-2012 ο κατώτατος μισθός (όχι των νέων που είναι μικρότερος) θα αποδώσει στον εργαζόμενο συνολικά με τους δήθεν διασωθέντες 13ο και 14ο , 31.388 ευρώ. Αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό στο 5% οι μισθοί για να μείνουν «παγωμένοι» και όχι για να αυξηθούν (ίδιοι σε σταθερές τιμές), θα έπρεπε να φτάσουν ονομαστικά στα 34.276 ευρώ για τα τρία χρόνια. Με βάση τη νέα ΕΓΣΣΕ οι εργαζόμενοι χάνουν 2.888 ευρώ.

Το σύνολο των υπολογιζόμενων 13ου και 14ου που θα δώσουν με την νέα ΕΓΣΣΕ (6 μισθοί για τρία χρόνια) είναι 4.483 ευρώ. Δηλαδή με τη μείωση των μισθών οι εργαζόμενοι για 3 χρόνια εργασίας (36+ 6=42 μισθοί) θα λάβουν μισθούς όχι για 42 μήνες αλλά για 38½ μήνες ή για κάθε χρόνο θα λαμβάνουν 12 («παγωμένους») μισθούς και 25/30 ενός μισθού. Αν δηλαδή υπολογίζαμε και αυξήσεις μισθών λίγο πάνω από τον ελληνικό πληθωρισμό, η πραγματική ετήσια αμοιβή της νέας ΕΓΣΣΕ θα ήταν μικρότερη από 12 κανονικούς μισθούς!!! Αυτή είναι η κατάσταση.

Αυτή η μετατροπή των 2 μισθών σε προνοιακό επίδομα των 25/30 ή και λιγότερο, συμβαδίζει με τη λογική της καρατόμησης της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ποιόν 13ο και 14ο μισθό διέσωσαν λοιπόν οι απατεώνες της ΓΣΕΕ και της κυβέρνησης; Είναι μετά να μη πάρουν τα συχαρίκια από τη Τρόικα που κατάφεραν, όπως διέταξε, να κόψουν τους μισθούς που «διέσωσαν»; Να μη πάρουν τα συχαρίκια ο Λοβέρδος και οι «κοινωνικοί εταίροι» διότι παρουσίασαν με θράσος τη εξαφάνιση των μισθών αυτών ως διάσωση;

Αλλά, αν η Τρόικα αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι κατάπιαν τη φόλα να είστε σίγουροι ότι θα αγριέψει στον Λοβέρδο λέγοντας ότι παραβίασε το Μνημόνιο για το «πάγωμα» μισθών με τις «αυξήσεις» του 1,5% και 1,7% και επιβάλλεται η άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων!!! Αν όμως δει ότι οι εργαζόμενοι αγριεύουν τότε θα δώσει δημόσια συγχαρητήρια για το θάρρος του!!! Αυτό είναι το νόημα των ταξικών συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνονται στη ταξική και πολιτική πάλη, στους δρόμους, στις απεργίες, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές…

Από το παραπάνω οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν τι σπουδαίο ρόλο παίζουν οι αγώνες τους στις αποφάσεις της εξουσίας έστω και αν οι εξουσιαστές φανερά δεν παραδέχονται τίποτα, και τι πρέπει να κάνουν για να καθορίσουν από δω και πέρα τις εξελίξεις. Γι αυτό ποτέ δεν είχαν άδικο αυτοί που λέγαν ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου